‘Gewoon gelukkig zijn.’

‘Gewoon gelukkig zijn.’ Het is misschien het meest gehoorde antwoord op de vraag: wat is voor jou het doel in het leven? Want wat kun je erop tegen hebben? Geluk?

We leven in een wereld waarin de jacht op geluk centraal lijkt te staan. Mensen struikelen op sociale media soms over elkaar heen om de meest geweldige ervaringen te delen. Want anders doe je misschien iets niet goed of heb je het echte geluk nog niet gevonden. Ons vermogen om geluk te absorberen lijkt grenzeloos.

Maar wat nou als je de keuze zou krijgen?

Optie 1. Een leven lang gegarandeerd geluk. Met de fijnste locaties, de mooiste huizen, de witste stranden, de prachtigste natuur, de tofste steden. Met de allerfijnste mensen, die je altijd spontaan, liefdevol, met humor en positief benaderen. Nooit ruzie, geen conflicten. Mensen lachen en omhel- zen elkaar. Het heerlijkste eten, de beste wijnen. Juwelen, auto’s, boten, als je daarvan houdt. Kunst om je heen. Versgeperst fruit. Alle concerten en films die je maar wilt. Jouw favoriete klimaat. En dit alles inclusief hangmat of ligstoel, mocht je daar zin in hebben. Dag in, dag uit. Succes verzekerd.

Optie 2. Jouw eigen leven afmaken zoals het loopt. Met alle uitdagingen die voor je liggen. Met ups en downs. En alle onzekerheden. Onverwachte gebeurtenissen, goed en slecht. Met verlies en verdriet. Met regen en wind, onvriendelijkheid en angst. Misschien pijn of ziekte, gemis, spijt en frustra- tie. Onbegrip en verwijten. Maar ook met overwinning, fijne momenten, liefde en groei. Als het een beetje meezit tenminste. Genieten van muziek, kunst of literatuur. Tijd met familie en vrienden. Een lentebriesje door je haar in het bos. Of een cappuccino op een zomers terras. Maar: garantie tot aan de deurmat.

Wat kies jij? 

Uit: DIY Goeroe
Gangpad 7: Betekenis en geluk

Over de schrijver
Raymond de Looze (1976) is bedrijfskundige en jurist, die zich na een internationale projectencarrière toelegde op zijn ware passie: de ontwikkeling van mensen. Corona maakte de schrijver in hem wakker. In december 2020 verscheen zijn debuut, het boek DIY Goeroe. Nog geen 10 maanden later werd zijn tweede boek gepubliceerd: Hoe je de beste versie van jezelf wordt – en waarom je dat vooral niet moet willen. Hij weet hardcore content te verpakken in gewone-mensen woorden, zonder theorieën en terminologie. Alsof je samen aan de koffie zit en een goed gesprek hebt.
Reactie plaatsen