Je bent nooit af

Toen ik in de eerste jaren van mijn studietijd een aantal grote stappen in mijn ontwikkeling had gezet, dacht ik dat ik er zo ongeveer wel was. Vanaf daar zou het een kwestie zijn van bijschaven, dacht ik. Toen ik eind twintig was, maakte ik na een groeisprint dezelfde denkfout.

De afgelopen jaren heb ik weer heel veel geleerd over mezelf. Het voelt alsof ik echt weer naar een volgend niveau gegaan ben. Stapje, stapje, stapje, grote sprong. De grootste winst in mijn ontwikkeling boekte ik in turbulente tijden.

Je bent als mens nooit af. Want hoeveel stappen je ook al hebt gezet, je bent nooit de beste versie van jezelf. Als er al zoiets zou bestaan. Onze wereld is nu eenmaal niet statisch. Je reageert doorlopend op wat er om je heen gebeurt. Het gaat uiteindelijk om de keuze die je op elk individueel moment maakt. Dat definieert je.

Dus hoe kun je blijven groeien? Door steeds anders naar jezelf te blijven kijken. Met een bril, een microscoop en een satelliet. Deadly honest. Ook als het onderdelen van jezelf zijn waar je misschien wat minder blij mee bent. Want alleen als je het ziet, kun je er afstand van nemen.

Over de schrijver
Raymond de Looze (1976) is bedrijfskundige en jurist, die zich na een internationale projectencarrière toelegde op zijn ware passie: de ontwikkeling van mensen. Corona maakte de schrijver in hem wakker. In december 2020 verscheen zijn debuut, het boek DIY Goeroe. Nog geen 10 maanden later werd zijn tweede boek gepubliceerd: Hoe je de beste versie van jezelf wordt – en waarom je dat vooral niet moet willen. Hij weet hardcore content te verpakken in gewone-mensen woorden, zonder theorieën en terminologie. Alsof je samen aan de koffie zit en een goed gesprek hebt.
Reactie plaatsen