Het is vandaag precies vier jaar geleden dat ik voor het laatst alcohol dronk.
12 juli 2021 

Het is vandaag precies vier jaar geleden dat ik voor het laatst alcohol dronk.

Het is vandaag precies vier jaar geleden dat ik voor het laatst alcohol dronk. Na een prachtige bruiloft van vrienden in Toscane. 
 
Waarom ik ermee gestopt ben? Omdat ik vond dat ik nét te vaak, nét teveel dronk. En ja: soms veel te veel. Het keerpunt was voor mij een verjaardaglunch van een vriend op een zaterdag in april. Ik was aan het einde van de middag echt serieus aangeschoten. En ik realiseerde me: ik wil die gast niet zijn. Echt niet. Dus besloot ik te helemaal te stoppen met alcohol.
 
Regelmatig kwamen er de afgelopen jaren mensen naar me toe op feestjes of bij etentjes. Om te vragen naar mijn ervaringen. Eerst voorzichtig, verkennend. Dan vaak open en kwetsbaar. Want blijkbaar is het voor nogal wat mensen een thema. En tegelijkertijd is het moeilijk. Want het is zo gewoon en iedereen doet het. En het is ook gewoon lekker natuurlijk, een wijntje op het terras, toch? En dat heb je ook verdiend, want je werkt hard genoeg, toch? Want dat roesje helpt echt met ontspannen, toch? En het is ook niet echt een probleem, toch?
 
Het is allemaal waar. En ik pleit er zeker niet voor dat iedereen moet stoppen met alcohol. Doe vooral wat je zelf wilt. De vraag die ik mezelf voorhield was: Welke rol wil ik dat alcohol speelt in mijn leven?   
 
 
Hieronder een mini FAQ.
 
Q: Maar drink je dan helemaal nooit meer?
A: Nee, nooit meer.
 
Q: Ook niet als je een uitgebreid etentje hebt?
A: Nee, dan ook niet.
 
Q: Maar vind je dat dan niet moeilijk?
A: Nee, eigenlijk niet. Ik hoef er niet meer over na te denken wanneer het teveel is en of ik er nog eentje zal nemen. Wat ik morgen moet doen of wie er naar huis rijdt.
 
Q: Vind je dat dan niet ongezellig?
A: Vind je mij ongezellig?
Aanvullend A, fluisterend: Psst: jij mag zoveel drinken als je wilt, oké? [wink, wink]
 
Q: Ga je dan nooit meer drinken?
A: Mijn leven is een stuk relaxter, fijner en gezonder zonder alcohol. Dus ik heb er niks mee te winnen.
 
 
Als je nog andere vragen hebt: laat maar weten. Ik beantwoord ze graag.

Over de schrijver
Raymond de Looze (1976) is bedrijfskundige en jurist, die zich na een internationale projectencarrière toelegde op zijn ware passie: de ontwikkeling van mensen.Corona maakte de schrijver in hem wakker. In december 2020 verscheen zijn debuut, het boek DIY Goeroe. Nog geen 10 maanden later werd zijn tweede boek gepubliceerd: Hoe je de beste versie van jezelf wordt – en waarom je dat vooral niet moet willen. Hij weet hardcore content te verpakken in gewone-mensen woorden, zonder theorieën en terminologie. Alsof je samen aan de koffie zit en een goed gesprek hebt.
Reactie plaatsen